Далече от тълпата

Всички сме посещавали живописни квартали и райони, чийто дух ни кара да се връщаме отново. Човешките същества сме устроени така – да искаме да се връщаме по местата, където сме били щастливи. Калдъръмените улички на стария Созопол, Капана в Пловдив, Трестевере в Рим – примерите са много. Да, тези места определено имат своя дух и атмосфера. Но колкото и да са вълшебни, а аз не твърдя друго, понякога намираме прекрасни и дори изумителни кътчета далече от тълпата и стълкновенията.

Да се загубиш, за да се намериш

Казват, че благодатната красота е в очите на гледащия. А често пъти тя ни намира сами, без да я търсим. Когато излезем от утъпканите пътеки, сменим курса и пробваме нещо ново. Поради тази причина обичам често да се „губя“ шофирайки от точка А до точка Б. Не че нямам ориентация, не че не ползвам навигация, напротив – просто избирам да ми е различно. Така се отклоних от пътя си днес, реших че там някъде, по малките улички на кв. Лозенец в София е редно да ми се случи нещо ново. И то се случи – намерих си съкровище. И сега ще ви разкажа за него.

Уютна вечеря

Погледа ми срещна малка цветна градина, а приглушеното осветление на ресторанта на партера подтикна лакомника в мен да вземе превес над опорно-двигателния ми апарат. С други думи връхлетях като пират на абордаж превземайки кораб с апетитна плячка.

Светкавично пред мен се озова къса листа с екзотично подбрани ястия и богат избор на чайове. Поръчах спаначена салата с домати конкасе, лучен дип с чипс от зеленчуци, за основно индонезийски нудли с пиле и ароматен чай с натурален мед. Няма да скрия, че след като приключих можех да почувствам задоволството на всичките си сетива. Интериора и атмосферата е точно това, което англичаните описват с думата „cozy” – уютно. Свещи, нежна музика, прекрасни картини и нещо, което ме изуми – собствен набор от настолни игри подредени на рафтове за отмора на гостите.

sofia2go

Хаштаг ДаСпасимДобрияВкус

Разбира се веднага последвах профила на заведението в социалните мрежи – имат и сайт за доставка www.padre.tabl.bg  и открих още една причина да го харесам. Те са част от започналата преди време инициатива в подкрепа на местния бизнес и околната среда на социалният стартъп www.sofia2go.eu. За да се справят с проблема с изхвърлянето на храна всички заведения част от платформата предлагат възможността да вземете вече приготвени ястия от място след фиксирани часове с голяма отстъпка. Последвайте линка и ще се ориентирате много бързо. Те са полуфиналисти в европейското състезание за социални иновации – The European Social Innovation Competition, организирано от ЕК и Европейския съвет по иновации, като са избрани сред 560 кандидати от цяла Европа. Шапка свалям на подобни инициативи и разказвам за тях при всяка възможност.

Последните неща, които ще кажа за Padre Restaurant са, че имат ежедневно обедно меню, а събота сутрин правят мекици и здравословни закуски с кисело мляко, чия и плодове.

А вие какви изисквания имате към мястото на което искате спокойно да вечеряте?

+5