Преди по-малко от месец в Шотландия The Glen Grant Distillery обявиха ексклузивно, че пускат на пазара ограничено количество 60-годишно сингъл малцово уиски. То е най-старото в 181-годишната история на марката и е в чест на собственика на The Glen Grant – Денис Малкълм – един от най-дълго работещите майстор-дестилари в Шотландия.

За блестящата презентация на семейството на тази почти божествена напитка в България благодарим на Пламен Петров и домакините от Residence Club Sofia.

Пламен Петров

Пламен Петров

„The whiskey man“

Пламен Петров е най-големият колекционер на уиски в България и познат като „The whiskey man“. В последните години той се е посветил на добрата кауза да възпитава у хората вкус и отношение към напитката. Затова и заради колекцията му наскоро той бе удостоен с призванието „Пазител на шотландската чаша“ (Keeper Of The Quaich). То се връчва от най-елитното общество ценители на уиски в Шотландия.

Премиерата в България

Датата 06.10.2021г. бе определена за премиерата на Glen Grant Dennis Malcolm 60th Anniversary Edition, Aged 60 Years в България. Такива премиери имаше и в редица други държави, включително в шоурума на Rolls Royce в Мейфеър, Лондон.

Няма да скрия, че не ми отне и секунда време да приема поканата да се присъединя към това магнетично за сетивата пътешествие. В крайна сметка кое момиче не иска да преживее приказката за Пепеляшка, но вместо загубена обувка да си намери кехлибар в чаша, даже няколко. Аутфита, който подбрах за вечерта също бе на марки от стария континет. Бяла дантелена рокля с шлейф Lillana Lace Dress на английската марка Jarlo и сребърни обувки на Buffalo London.

На стилното събитие, започнало в една от залите на Residence Club Sofia опитахме алкохолни и безалкохолни коктейл-шедьоври на барманите. Те бяха майсторски поднесени с единствена огромна бучка лед и малинова пудра по ръба на чашите.

По-късно под съпровод на саксофон, в изискана обстановка се насладихме на 5 степенно меню от специално избрани ястия придружени от различни селекции The Glen Grant.

Пушена змиорка с листни салати, цветно зеле и макадамия бе подбрана за компания на The Glen Grant Aboralis – отлежавалo в бъчви от бирбон и испански дъб от шери.

Миди Сен Жак с тартар от авокадо и ароматно червено цвекло бе изключитено добро допълнение към The Glen Grant 10 YO – двойно дестилирано, отлежавало 10 години в екс бърбън бъчви.

Към The Glen Grant 12 YO бяха поднесени канелони с рикота и накъсани телешки бузи, които идеално паснаха на доминиращите зърнените нотки в уискито.

Агнешко руло на фурна със зеленчуков рататуй бе подбрано за презентирането на The Glen Grant 15 YO – едно от най-високо награждаваните уискита в света.

За прекрасния завършек на дегустационния The Glen Grant парад бе поднесен крем от кестен (разбира се) с уиски и карамелен сироп, за да ни подготви за The Glen Grant 18 YO – комплексен малц, отлежавал в първокласни ръчно подбрани екс – бърбън бъчви.

Рожденикът

Така лежерно си минаваше вечерта, в разкази за Шотландия, аромат на пури и романтичен саксофон. Когато се появи ТОЙ – в стилна гарафа! В продължение на почти 22 хиляди дни и нощи, това внимателно дестилирано кехлибарено малцово уиски е узряло в избрани Oloroso шери бъчви, напълнени на 24 октомври 1960 година.

Glen Grant Dennis Malcolm 60th Anniversary Edition, Aged 60 Years

Всеки един от произведените само 360 декантера е маркиран с поръчков номер. Бутилките са направени от ръчно духано кристално стъкло, проектирано от световноизвестното студио Glencairn.

Формата им е базирана на дизайна на уникалните високи тънки кани за дестилерия. Сгушен в елегантна презентационна кутия, изработена от устойчив орех, която изисква над 15 часа експертна изработка, обхващаща сложни детайли, които символизират уникалните аромати на The Glen Grant. Всяка презентационна кутия има гравиран подпис на Master Distiller и включва сертификат за автентичност, подписан лично от Денис Малкълм.

 

Glen Grant Dennis Malcolm 60th Anniversary Edition, Aged 60 Years е бутилиран на 52,8% ABV и не е охладен филтриран, за да запази оптимален вкус и аромат. С наситен кестенов цвят, ароматът започва с нотки на жив портокал от Севиля, които отстъпват място на разплитането на богати плодове и ядки; кайсия, праскови, стафиди, пеканови ядки (сорт орехи) и нотка пурен пушек. Богат и плодов на вкус с красив баланс на черен шоколад, вкусът има елементи на аромат на смокини, фурми и лек намек на дим.

Glen Grant Dennis Malcolm 60th Anniversary Edition Aged 60 Years е на цена 25 000 евро и ще бъде наличен в избрани търговци на дребно на световните пазари от октомври 2021 г.