лувър париж франция галерия

„Лувър“ – Париж, Франция

Това е най-посещаваният музей в света. С впечатляваща дължина от почти 3 километра и над 5 милиона посетители на година. Съкровището, което пази, се измерва в 38 000 внушителни произведения на изкуството и още 422 000 такива на склад.

лувър париж франция

В Лувъра работят 2290 служители, след които 65 куратори и 1200 охранители. Музеят в Париж дори има свой отряд от 48 пожарникари, които са на повикване 24 часа в денонощието.

Лувърът води своята история от XIII в., когато крал Филип-Август построил с отбранителна цел солидна крепост покрай Сена. По късно Шарл V благоустроил крепостта, пригодил я за живеене и я превърнал в кралска резиденция.

париж лувър франция

С преместването на двора във Версай от Луи ХІV, Лувърът започнал да губи своето значение, като дори са разглеждани и планове за неговото разрушаване, докато се стига до решение за превръщането му в музей от световна величина.

лувър париж франция

Макар че колекцията на френския музей включва само произведения до 19-ти век, тя постоянно се освежава и допълва. Често пъти има гостуващи изложби, които красят някоя от многобройните му зали.

париж лувъра франция

В наши дни експонатите са разделени на осем експозиции – египетски антики, антики от Близкия изток, гръцки, етруски и римски антики, ислямско изкуство, скулптури, декоративно изкуство, картини и печатни издания и графични композиции

париж франция лувъра

Лувърът е и един от доайените на музейното онлайн представяне, защото той бе сред първите музеи със собствен сайт. Иновативна бе и 360-градусовата панорама, предлагаща достъп до експонати, както от постоянни, така и от временни изложби.

Определено зашеметяващо място. На живо в музея ще ви е трудно да се насладите (от значително разстояние) на всеизвестната „Мона Лиза”, но онлайн не просто ще може да я доближите, ами и да я „обърнете”, за да видите как се е променило дървото на рамката й през годините. Цената за възрастен започва от 12 Евро, като входа е безплатен за младежи под 25 години.
Всяка първа неделя на месеца – входа за основните зали е безплатен за всички. На линка: Виртуална разходка из „Лувър“ може безплатно да разгледате музея от дома си.

 

През времето, което не може да ползваме за разходки из любимите си дестинации, може да се възползваме от виртуални такива. Сега е и удобния момент да набележим нови места за разучаване. Да планираме следващото си пътуване, новите градове и улици по които да се впуснем в приключения.

 

+20