Пътуване ли? Идвам!

Когато преди три години моя близка приятелка ме покани на гости в Мюнхен, не ми отне повече от 2 секунди да кажа „Идвам!“ Ще запомня и нейните думи, веднага след пристигането ми: „Ти си единствената българка, която ми идва на гости и има желание веднага да излезе да се разхожда сама, без да се притеснява, че е в непознат град.“ Грабнах един чадър, защото валеше и си направих разходка из подредените къщи в района, където живееше. Няма да ви разказвам, колко чисто и подредено е всичко там. Ще ви разкажа за красотите на един близък до Мюнхен град, който посетихме на следващия ден.

Нюрнберг

Нюрнберг

Един от най-прекрасните градове в областта Бавария, Германия. Намира се на около 170км от Мюнхен, и е веднага след него по големина с население от около 500 000 човека. Първото писмено доказателство за основаването на града датира от 1050 година.

 

Нюрнберг

Замъкът на Нюрнберг – Кайзербург

По това време на стръмна скала над река Пегниц е построен замък-крепост, като се смята, че името на града произлиза от думата Нито пък, което означава (каменна скала). Изключително красив и спокоен град, той е едно от най-значимите в исторически аспект места в страната. Бил е шедьовър на средновековното великолепие и сега ще ви разходя из немалкото останали доказателства за това.

Нюрнберг

Един от най-красивите и стари замъци в Европа – Кайзербург

През 1140 г. крал Конрад III започва строителството на замък за кралска резиденция. Оттам векове наред се ръководела Свещената Римска империя. Така замъкът на Нюрнберг – Кайзербург, става един от най-важните замъци в империята-предшественик на днешна Германия. Това е снимка от високо на запазената до днес сграда с крепостните стени.

Нюрнберг

Къщата с 50 метров кладенец в Нюрнберг

Практични били немците – издълбали кладенец, който снабдявал замъка с вода и гарантирал оцеляването по време на обсада. През 16-ти век към него е достроена „Къщата с кладенеца“, която днес е сред най-разглежданите забележителности в града. В масивната двуетажна постройка през прекрасен парапет може да се види наистина дълбокият кладенец, черпещ вода от 50-метрова дълбочина в скалите под замъка.

Централната градска част на Нюрнберг днес

Дом на императори и князе, откриватели и учени, града се е развивал в цветно многообразие. От времето на Средновековието Нюрнберг е огледало на германската история – впечатляваща и изпълнена с напрежение. Днес града, оцелял след бомбандировка от 525 британски самолета през Втората световна война е отново жив и продължава да се разраства.

 

Готическата катедрала „Св. Лоренц“

Един от символите на Нюрнберг е красивата готическа катедрала „Св. Лоренц“ построена в периода около 1270 – 1350г. Височината на кулите е над 80 метра и има камбанария с 16 камбани.

Къщата на Насау (Nassauerhaus), Нюрнберг

В близост до катедралата „Св. Лоренц“ се намира къщата на Насау (Nassauerhaus) – средновековна готическа къща-кула. Тя е построена по модела на италиански средновековни забележителности и оцелява дори след бомбардировките на града през Втората световна война.

Улицата на правата на човека в Нюрнберг

Няма как да не спомена и Нюрнбергските процеси, защото те са важна част от историята на града. Те са съдебни дела срещу държавни лица, замесени във Втората световна война и Холокоста по време на нацисткия режим. Процесите се провеждат от 1945 г. до 1949 г. и  събират огромно количество документи за престъпленията на нацизма. Улицата на правата на човека, е построена по-късно като символ на правосъдието и равенството на народите. Състои се от 20 колони с изписани права на немски и на по още един език. В града е основана Награда за правата на човека, която се дава на силно изявили се в това отношение личности. През 2000 Нюрнберг получава отличието на ЮНЕСКО за правата на човека.

Германският национален музей „Germanisches Nationalmuseum“

Германският национален музей се счита за един от най-големите в Германия. Постройката е наистина внушителна. Посетителите могат да видят интересни експозиции, които разкриват историята и културата на страната. Изложените колекции от скулптури, мебели и картини включват около 1,3 милиона впечатляващо интересни и ценни експоната. Ще ви покажа няколко.

Интересен експонат в Германският национален музей

Това е сандък за съхраняване на скъпоценности от 1424г. Изключително добре запазен и с богата орнаментика. Поставен е на висяща от тавана конструкция, за да може да се види и дъното му в монтирано за целта огледало на пода. Изработен от рисуван дъб с обков от сребро, мед и месинг (сплав от мед и цинк).

Нюрнберг

Изящен полилей от еленови рог

Полилей от рога на благороден елен и пластика от месингова сплав на триглав змей. Еленските рога не се нуждаели от предварителна обработка, което ги правело подходящи за влагане във вещи от всякакъв тип. Не зная дали пластиката е на змей, който е от мъжки пол или на ламя – за която се приема, че е от женски, но полилея определено беше красив експонат.

Кана за вино с форма на кораб

Невероятен златен кораб-кана за вино, подарък за кръщене. Изработен с невероятна прецизност на детайлите – виждаха се дори малките предмети като сандък на палубата.

Най-стария глобус в света

Най-стария глобус е дело на Мартин Бехайм – немски учен, изследовател и мореплавател, роден през 1459 година. След дълги години в Португалия се жени за дъщерята на губернатора на Азорските острови и отплава за там. Става близък с кралския двор и дори планува пътуване с Христофор Колумб.

Около 1492 година при свое завръщане в Нюрнберг Мартин създава тази глобус – познат като най-стария глобус запазен в такава степен в света. Диаметърът му е 507 мм., като на него не са нанесени ширини и дължини по съвременните методи, но има екватор, меридиани, тропик и изображения със знаците на зодиака. Отразени са и кратки описания на различни страни и изображения на техните жители. Включително африкански племена, които среща по време на 19 месечна експедиция откривайки Гамбия и Гвинея.

Баварска гостилница в центъра на Нюрнберг

Надявам се да съм успяла да предам нотка от духа на този определено заслужаващ си да се види град. Последната снимка е на една от типичните баварски гостилници. И понеже бирата тук е издигната в култ, ето един интересен факт за нея – Влязъл в сила преди 500 години Законът за чистота на бирата задължава в нея да има само хмел, ечемик, мая и вода!

Ако разходката в Нюрнберг ви е харесала вижте и тази до Валенсия, Мадрид и Агадир, Мароко.

+14