Преди време ви разказах за мястото, от където тръгва рода ми – Гешевия род от село Годлево. Сега ще ви разходя до малко, но прекрасно поселище, скрито между трите величествени планини – Пирин, Рила и Родопи. Само на 10 км от Годлево, в друго китно българско село са скрити общо 72 термални извора, които са 1/3 от минералните извори в Югозападна България.

Това е родното място на Патриархът на българските учители и книжовници – Неофит Рилски – село Баня, Разложко. В  землището му са локализирани над десет археологически обекти от дълбока древност до късното средновековие, дори останки от глинени съдове, датирани от 11 век пр. Хр.

Тракийско наследство

Според една от теориите на изследователи именно тук е било открито киселото мляко. Плодотворната почва и добрите пасища водели до цветущо овцевъдство.  Още Херодот е написал, че „ овчето кисело мляко е дар от траките”. В древността всяка част от животното служела за нещо с двойна практическа стойност.

Така траките съхранявали издоеното млякото в добре изчистени овчи стомаси. Под действието на наличната микрофлора в млякото протичала млечнокисела ферментация, в резултат на което се получавало киселото мляко. След като го изгребвали, напълвали стомасите отново с прясно мляко, а останалото кисело мляко служело за закваска. От тях идва и едно от названията му – «тракийско мляко».

През 6-7 в от н.е. прабългарите започват трайно да се настаняват по земите населявани от древните траки, а по-късно и от славяни. След създаването на българската държава заедно със славяните и траките стават част от българския етнос и приемат техния опит и умения.

Старите бани

Древните римски жители пък донесли в този край културата на водолечението и построили върху тукашните извори първите терми. Легендата разказва, че запазената до ден днешен Римска баня е построена по заповед на Филип Македонски. След като бил ранен в битка, дошъл да се лекува близо до лечебните извори и раната му заздравяла изключително бързо. Така той разпоредил на това място, където е намерил помощ, да бъде построена баня, за да помага на всички. Смята се, че тя е връстница на Траяновата колона в Рим от 113 година от новата ера. Освен Римската баня, до ден днешен е запазена и Турската баня, построена по нейно подобие. За топлото водозахранване нa банята се ползвала „Благата вода”, течаща открито до постройката, за да се охлади. Традицията с откритите топли басейни я има и днес.

hot springs

Термалното бижу на с. Баня, Разложко

Именно на такова място ще ви заведа – хотел с най-големия външен топъл минерален басейн, в който съм била. Неговите 36 градуса температура изцяло кореспондират с името му Hot Springs Medical ℘ SPA Hotel. За красивите стаи (над 150 двойни) и апартаменти в алпийски стил, облечени с мрамор и дърво, гледащи към планината няма да ви разказвам.

 

Нека поговорим за водата

При желание и голяма компания може да се настаните и в една от трите къщи към комплекса. Ако разпалят интереса ви може да ги видите в сайта. Ще ви говоря за водата! Несъмнено, ако нещо ви привлече тук ще е тя. От вътрешния басейн има директен излаз към външния, за да можете плувайки да се насладите и на двата.

А когато навън е хладно и заснежено, термалната вода си е чиста природна завивка. Другите изкушения също не са малко – парна баня, лакониум, леден фонтан, няколко сауни и истински огромен хамам. Ледената стая – Иглу е сред най-новите и атрактивни СПА преживявания, което ревитализира тялото и определено е „свежо“ изживяване.

За отпускане след него препоръчвам Солната стая, чийто изпарения са най-доброто, най-щадящото, ефективно и нетравмиращо решение за повишаване на локалния имунитет и подпомагане на дихателните пътища.

Всички сме чували, че бича на новото поколение е обездвижването, затова именно химичния състав на тази вода е толкова добър за лечение на проблеми свързани с опорно-двигателния апарат. Напрегнатото ни ежедневие и множеството стресови ситуации, които мъчат периферната нервна система могат да бъдат успешно повлияни от множеството процедури, които медицинския център тук предлага. На площ от 1500 квадратни метра са обособени зони за хидротерапия, калолечение, кинезитерапия и пилатес. Чрез светлинна терапия, която предлагат тук, лесно се стимулира производството на ендорфин, които е един от важните хормони. (Той заедно с допамин, серотонин и окситоцин са квартетът, отговорен за нашето усещане за щастие.) Още за терапиите може да видите тук –  SPA меню

Ако сте фенове на зимните спортове и посетите мястото в точния сезон, само 10 минути ви делят от кабинковия лифт в Банско. Разбира се за всеки друг период от годината са подходящи разходките в гората или колоезденето. Няма по-добро място да се насладите на магията на Рила, Пирин и Родопите, които са буквално около вас в цялото си величие. Просто обуйте удобни обувки и се отдайте на предизвикателството на планинските маршрути. Ако ви се иска нещо по-близо елате с мен в личното стопанство на хотела, което е било горски разсадник, а днес е градина с площ от 72 декара.

Планинския чифлик

Лехи и оранжерии с едри домати, малки и големи краставици, виненочервен патладжан, пипер, люти чушки, праз и чесън. Редове с ароматни малини, лехи с магданоз, босилек и салвия, прекрасно оформени с лавандулов пояс…

Красотата и многообразието тук са безкрайни. Всичко, което се отглежда е за кухнята на хотела, като може да се закупи и на тръгване. Стопанството е регистриран земеделски производител и консервира сладка, мармалади, лютеница и песто за нуждите на свойте гости през зимните месеци.

Непосредствено тече бистра планинска река до която има вила, която е с характера на къща за гости за любителите на селския туризъм. Да се настаниш тук е истинско удоволствие за сетивата. Тишина и спокойствие, което може да бъде нарушено само от кукуригането на петлите сутрин, или нежното свирукане на щурци вечер.

Настанете се удобно на верандата, затворете очи, вдишайте аромата на селски цветя и лавандула… Скоро ще ви разкажа още една история свързана с този чифлик.

 

+8