Нови емоции, растящо коремче, бебешко пазаруване и много вълнения… Определено това е нова страница в живота ви, ама толкова нова, че няма да има нищо общо с досегашния ви живот поне първоначално…

Няма да ви говоря за това, колко прекрасен е този период, защото за много бъдещи майки не е. Ще ви кажа обаче за какво да се подготвите, за да си го направите възможно най-лек и приятен. Вече от гледна точка на опита ще се опитам на опиша по-важните моменти, които да съобразите преди изобщо да планирате бременност.

В следващите няколко точки ще спомена неща, които са наблюдения и анализ на факти и събития. Повечето „съвети“ вероятно ще ви се сторят логични. Гарантирам ви обаче, че когато ви залеят хормоните често се губи възможност за ясна преценка. Моята идея е сами да установите полезността им.

Спокойствие!!!

Да, с няколко удивителни! Още преди да планирате своята бременност се уверете, че сте подредили поне в основни линии живота си. Всички знаем, че това не винаги е възможно, но евентуални стресови ситуации трябва да се предотвратяват в зародиш. Напрягаща работна атмосфера, родови неразбирателства, документални неуредици, филми на ужасите и напрягащи видеоигри определено може да ви изиграят лоша шега. И дори да смятате, че няма как това да ви се отрази чак толкова негативно – на малкото човече във вас му прави впечатление всичко. Ако искате спокойно бебе, трябва да бъдете спокойна бременна – казано накратко. Не случайно започвам с този съвет – той наистина е най-важният!!!

Промени в организма

Бременността води до различни промени в организма. „Нормалната“ бременност е с продължителност 40 седмици, като може да варира от 37 до 42 седмици. Тя се разделя на три триместъра. Всеки триместър продължава между 12 и 14 седмици, или около 3 месеца. Заедно с всичко останало се подгответе психически и за някои (всички) от следните промени – разширяване на гръден кош (болка в ребрата), подуване на крака, разширяване на таз, често уриниране, сутрешното гадене, безсъние. Често бъдещи майки се оплакват и от кървящи венци, чувство за безпокойство, непоносимост към определени храни, напитки, козметика (включително и алегрии) и най-вече миризми.

Места за разходка

Преди да забременея не си бях давала сметка колко е важно да имам парк или градинка до вкъщи – за разходки сега и после с бебешката количка. Движението обаче е изключително важно за добруването и на мама и на бебе. И като бременна първоначално пъргаво си се движех по всякакви терени, скоро дори лекият наклон взе да ме задъхва. Набележете си подходящи терени за разходка дори да сте спортни натури или да не качите много килограми. Ако досега сте били активни шофьори и сте познавали квартала си (като мен) само на четири колела, е добре да си подготвите план за обиколка и опознаване. Ако сте се преместили наскоро или предстои да се местите – ще бъде още по-лесно.

Изследвания

Много жени не си дават сметка през колко изследвания (в кабинета на гинеколога или кръвни такива) ще трябва да минат, колко пъти ще дават кръв и ще тестват хормони и наличие/липса на някои витамини. Подгответе се психически (и финансово) и си намерете близка лаборатория. Най-добре да е на пешеходно разстояние и да отваря доста рано, защото повечето изследвания се правят на гладно. А чувството на глад по време на бременност е доста натрапчиво на моменти. Установяването на бременност става най-сигурно чрез уринарен тест. За да се отчете адекватен резултат, е необходимо тестът да се направи 14 дни след датата, на която предполагате, че сте заченали. Задължително някъде в периода на бременност ще се наложи да правите и изследвания за сифилис, хепатит B и C, СПИН, пълна кръвна картина, както и микробиология от влагалищен секрет. Изследване за CRP/СУЕ (скорост на утаяване на еритроцитите), пък показва дали има някакво възпаление в организма на бъдещата майка. От изключителна важност е и изследването на кръвната група и Rh (резус фактора) на бременната жена. Феталната морфология се прави във всеки триместър – общо 3 за цялата бременност. Наблюдаващият ви лекар ще ви държи в течение с всичко това, но го споменавам като нюанс към всичко останало. Сериозен разход за бъдещото семейство е и опцията за замразяване на стволови клетки. Важно е да се знае, че това е вид застраховка за всички по близко родство, а не само за новороденото.

Подреждане на дома

С напредване на бремеността вероятно ще се чувствате все по-изморени и трудноподвижни. Пренаредете дома си възможно най-рано, за да не ви тежи после. Това включва разчистване на излишни мебели, украса задържаща прах, реорганизация на почистващите препарати, посуда, дрехи и обувки. Отсега ви казвам, че 4 фруктиери, кабели за зарядни във всяка стая, масичка за цветя, свещи и саксии ще са ви абсолютно излишни. Казвам го, защото аз се наложи това да го правя в напреднала бременност, с огромен корем и доста съжалих, че не съм се сетила по-рано. Ако се чудите какво би ви пречило – ето ви един лесен начин да прецените – облечете едно върху друго няколко дебели палта или якета и се опитайте да свършите обичайните домакински неща. Сигурна съм, че ще добиете представа за какво ви говоря.

Складово пространство

Предвидете си сухо място, където ще съхраните всички бързо превръщащи се в непотребни вещи. Стойката за бебешката вана стана излишна в момента в който детето започна да седи и се наложи да я настаня в мазето. Там разчистете и сложете много рафтове. Повярвайте ми – ще ви трябват. Предвидете място и за бебешката количка – повечето са доста обемни.

Дрехи

Модни находки, безброй бижута и колани, обувки на висок ток – редуцирайте до минимум. Оставете само удобните дрехи и обувки (без връзки), или сандали ако сте бременна лятото, защото вероятно краката ви ще се подуват. Предвидете място за дрехите на новите обитатели на дома ви, както и техните играчки и аксесоари. Останах малко неприятно изненадана от обема на пакетите с памперси и бързо станалият малък кош за новородено на детската количка.

Техника и кабели

След като родих осъзнах колко са ми важни многото контакти покрай всички нови уреди за бебето. Задължително скрийте всички кабели в които можете да се спънете. Друго много важно нещо е да избягвате да слагате често ползвани вещи нависоко, защото свалянето им е доста рисково действие. Тук ще споделя и нещо, което трудно може да се предвиди, но … Дори на ум не ми дойде при купуване на нова микроволнова фурна да избера по-безшумна такава. Сега доста внимавам с отварянето и затварянето и заради неприятния звук. Същото важи и за каната за вода.

Преминаване онлайн

Подгответе си всичко, за което сте се редили по опашки да правите онлайн (ако все още не сте) – банкиране, плащане на сметки, пазаруване, застраховки. Обслужете автомобила си в аванс (говоря за масла, филтри, гуми и т.н.). Бъдете мили с локалните куриерски фирми – ще комуникирате все по-често с тях. Набележете си удобни аптека, хранителен и детски магазин, железария. Намерете си удобен педиатър за детето – на мен никой не ми беше казал, че е толкова трудна задача.

Помощ 

Оставих най-важното за накрая. И това не е случайно. Преди още да родите се замислете кой ще може да ви помага, кога и как. За да си продължите ангажиментите като преди, ще имате нуджа от близък човек да ви отмени в ежедневните ви задължения. Дали ще е пазаруване, чистене, готвене или просто време да се наспите. Тук имате няколко опции – семейство, приятели или гледачки. Повярвайте ми, че ще има моменти в които ще се нуждаете и от трите. Обмислете всички варианти, които биха важали за вас.

В заключение ще кажа, че след всичко изброено изобщо не пледирам за изчерпателност. В крайна сметка всеки човек е индивидуален, всяка ситуация може да бъде непредвидима и всяко виждане е просто друга гледна точка.  Нека се наслаждаваме на  момента – все пак животът е най-добрият учител.