Гешеви

Всяка година на 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. В този ден се отдава почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

Но какво всъщност е будителя – радетел за народната свяст, за българско самосъзнание, за просвещението на знайни и незнайни, родолюбец, пазител на духовността…

Да, това и още много. Всеки от нас има лични възприятия за съдържанието на понятия като духовност и самосъзнание. Затова може да има собствени будители – родители, баби, дядовци, хора, които да му служат за пример и подражание. Днес ще ви разкажа за едни такива хора, направили много за самосъзнанието на целия си род.

Родови будители

Когато преди години майка ми спомена за родова среща бях изключително изненадана и няма да скрия по детски развълнувана. Знам, че сме голям род и по майчина и по бащина линия, но това което последва дори не се побираше в представите ми.

Така един прекрасен уикенд тръгнахме за родова среща в село близо до гр. Разлог, обл. Благоевград. Района е познат като ски дестинация, заради близостта на Банско и Добринище. Годлево е малко, китно селце, но още доближавайки семейното хотелче на нашия роднина Асен  вече се усещаше оживлението от предстоящата среща. Бяха се събрали роднини от всички разклонения и лека полека бях въведена в семейната история.

Начало на рода

Основоположник на рода се явява някой си Георги, роден в една от осемте махали на с. Извор, Босилеградско, намиращо близо до сегашната ни граница със Сърби. По всяка вероятност, когато момчето израства неговите съселяни започват да го наричат Гешо. Така рода на Гешо става – Гешевия род. Около 1780-1785 г. той се жени, като през следващите години му се раждат 3-4 сина и вероятно дъщери. За да изхранва семейството си се занимавал със земеделие и скотовъдство.

Платно на Васил Горанов, маслени бои

Платно на Васил Горанов, маслени бои

Гешевият род бил сполетяван от не едно турско зверство. На големия извор, от който произлиза и името на с. Извор, девойка от рода била изнасилена и убита от преминаващи оттам турци. Представителите на рода се събрали и издебнали турците, които си устроили бивак за нощуване и след като заспали, ги избили. Вероятно това събитие е последната причина, която принуждава Гешевия род да събере набързо багажа и да поеме заедно с животните по дългия път на търсене на ново местоживелище.

Преселване в с. Годлево

Така към 1835-1836 г. станало окончателното преселване на Гешевия род в с. Годлево, Разложко. Заселват се в края на селото. Родът бързо се умножава и скоро се обособяват първите разклонения, чиито основатели стават братята Христо (поп Арсений), Тодор и Петър. През втората половина на XIX и през XX век тези разклонения се разрастват и се делят наново, достигайки до 20. През годините от основаването до сега в Гешевия род са регистрирани 620 човека, от които родени в рода 237 синове и 201 дъщери.

Родова книга

За масивното проучване проф. д-р Йорданка Гешева и полк. Петър Гешев изминават стотици километри и преглеждат десетки регистри, архивни документи и снимки на рода. Многобройни сравнения и засичане на различни исторически документи довеждат проф. д-р Гешева до създаването на метод за класификация и подредба, където всеки наследник има свой уникален код. Този модел, чрез който се систематизират многобройните представители на фамилията е изцяло нов и оригинален. Той представлява огромен принос в развитието на генеалогичната методика не само у нас, а и в световен мащаб.

Благодарение именно на тази система става изключително лесно ориентирането в издадената през 2016 г. книга „Гешевият род от с. Годлево, Разложко”.

В нея четем за формирането и разрастването на рода, за неговите дейности и за най-изявените му представители. Там намирам и преките си корени…

В рода ни – Гешеви има трайна повтаряемост на някои имена – Георги, Иван, Петър, Илия и др. като сред най-изявените личности се открояват учители, духовници и революционери.

Повече за изследването и родовата книга може да видите в интервюто, което дават проф. д-р Йорданка Гешева и полк. Петър Гешев за предаването „България днес“ по БНТ 2.

 Филма „Не бягам, а се бия“

Съвсем наскоро прочит на съвсем малка част от историята на Гешевият род, подготвен от журналиста Светослава Рудолф излезе под формата на филм в две части и бе излъчен в ефира на телевизия “България 24”. Разбра се в него акцента е към наши съвременници, като само леко е преминато през историческото начало. Тук са линковете на двете части озаглавени „Не бягам а се бия“.

Първата част на филма показва произхода на рода от Босилеградските села, преселването на част от него в село Годлево под Рилския манастир и революционната дейност на неговите синове.

Втората част на предаването „Българските родове“ за Гешевия род показва неговите представители като членове на ВМРО, участници във войните и партизани.

Историята на рода Гешеви е дълга и цветна, а подвизите и заслугите на неговите представители, наброяващи над 620 души, са неизчерпаеми.

Направете свое родословно дърво

Ако и вие искате да си направите родословно дърво, но не сте професор, споделям един линк. Той е за софтуер за дизайн, чрез който, без каквито и да е специални умения, ще създавате всякакви графични изображения и текст, които ще изглеждат страхотно!

C Canva caмo зa 5 минyти paбoтa щe cъздaдeтe нeщo, ĸoeтo дa изглeждa дoбpe, бeз дa ce нaлaгa дa изпoлзвaтe cлoжнo или плaтeнo пpилoжeниe. Тази програма е безплатна и изключително интиутивна при работа. С различни шаблони можете лесно да създадете визуална карта, която документира вашия произход само с няколко щраквания.

 

 

 

 

 

 

+12