Mi gran amor

За Испания мога да говоря много! Тя отдавна ми е в сърцето. Още от времето в което, дори не разбирах текста на Антонио Бандерас в „Десперадо“: „Soy un hombre muy honrado, que me gusta lo mejor – Много честен човек съм, обичащ най-доброто“ Защото испанците са точно такива – първични, истински и честни!

За Валенсия мога да говоря още повече. Тя е третият по население град в Испания след Мадрид и Барселона, основан през 137г. пр.н.е от римляните. И именно местни банкери отпускат заем на кралица Исабела, за да финансира пътуването на Христофор Колумб до Америка през 1492г.

Да „плуваш“ с акули и скатове

Валенсия е красив пристанищен град, с един от най-феноменалните океанографски музей, помещаващ се в Града на изкуствата и науките.  Този невероятен комплекс ще ви впечатли с няколко големи аквариума, делфинариум, аудитории и купол с екзотични птици и костенурки. Определено трябва да се отдели време за да се разгледа спокойно това райско място. Превърнало се във визитката на града, то е едно от най-емблематичните места във Валенсия.

Тук е най-големия аквариум в света с 12 постройки и различни морски екосистеми имитиращи Червено и Средиземно море, Тропици, Океани и Антарктида. Задължително е да се види шоуто с делфини, което трае около 20-30 мин.

Ако харесвате животни, определено това е вашата дестинация и поради друга причина – Биопарка на града е уникално по своята философия място. Той е хибриден вариант между зоологическа градина и сафари парк, защото животните се разхождат на огромни пространства заедно.

Тук решетките са заменени на много места от стъкла, през които спокойно може да наблюдавате обитателите. Биопарка е разделен на три основни части – Екваториална Африка, Савана и Мадагаскар.

В дома на Царя на животните

Жирафи, лемури, препичащи се на слънце, езеро оцветено от розово фламинго и царско семейство лъвове – симбиоза в естествен вид. Тук животните споделят естествената си среда без инстинкта да се ползват едно друго за храна. И това създава впечатление за разходка в приказка – където всички животни са приятели.

Красотата на улички, сгради и площади е притегателна сила и за архитекти, художници и скулптори. Катедралата във Валенсия (на снимката зад мен) е безспорната архитектурна и историческа забележителност на града. На мястото на храм в чест на богинята Диана е имало джамия, след която в продължение на два века е построена и катедралата. Ахатова чаша, помещавана в сградата, се счита от някои за Светия граал и предизвиква поклоннически интерес.

Рецепта за Паеля Валенсиана

Хамон, паеля и сангрия

Да не забравяме и гастрономите! Валенсия е световноизвестна със своята кухня и сангрия – напитката, чието име идва от „сангре“ – испанската дума за „кръв“, заради червеното вино, от което се прави. А „паеля валенсиана“ с морски дарове е най-добрият и акомпанимент. Рецептата е взета от тук.

Почти се пренесох на масата, където хамона и сангрията ме чакат, като стари приятели, да споделим размисли и страсти. До този момент – има много гледки, които да си припомним отново.

Валенсия е перфектният град за наслада на сетивата – портокалови дръвчета, просторни площади пълни с млади хора и палми – всичко това носи удивително усещане и си заслужава да се види.