Какво ни е нужно за да сме щастливи – да бъдем в мир със себе си. Противно на редица схващания това не е толкова трудно – имаме нужда от няколко стъпки:

Работи върху себе си, наблюдавай се, бъди позитивен, успей!

Нагласата е най-важна. Желанието за надграждане – също.

Вселената няма да ти даде нищо, ако не заявиш пред себе си, че го искаш и поставиш основите да го имаш. Да създадеш предпоставки, да му направиш място в дома и съзнанието си. Да освободиш място за него, да го повикаш.

Свикнали сме да попадаме на материали и мотивационни лекции от всякакви духовни водачи. Да, някой от съветите им са универсални и работещи. Някой обаче не достигат до съзнанието ни, точно защото не виждаме възможността да бъдат реализирани.

Всъщност, без значение какво чуваме или четем, ако нямаме желание да променим битието си – няма да стигнем и до промяна на съзнанието. Не случайно е казано, че „най-голямата битка е със самия себе си“.

Как да започнем промяната в себе си

  1. Не бъдете лицемери със себе си – За да установим какво не ни харесва в себе си, за да го променим е първата стъпка. Ако не може да сме честни, откровени и искрени със самите себе си – как очакваме да привлечем такива отношения в живота си?! В днешно време много се говори за фалша, но всеки визира околните, когато всъщност става дума за самия него. Смятаме, че той е само около нас… Никой не се вглежда в себе си… А защо не го потърсим и открием вътре в нас…преди да се огледаме… Кога за последно си признахте, че сте проявили невъзпитание, егоизъм или друго отрицателно качество, което иначе сте склонни да откриете у другите? Идеята на тази статия е само да ви накара да се замислите. Запазете отговорите за себе си, останалия свят ги вижда, дори без да си давате сметка за това.
  2.  Развийте критично мислене – Знаете ли каква е разликата между хората, притежаващи критично мислене и останалите. Тези, които могат да разсъждават, винаги анализират постъпилата информация. Подлагат я на логически тест. Осмислят всички аспекти и чак тогава изграждат собствено мнение. При тези, при които липсва критично мислене, няма анализиране на информацията. Те просто приемат новите данни така, както са им поднесени. Сега се случва това, което винаги се е случвало с мнозинството, което не притежава критично мислене. Точно затова и манипулациите върху огромни маси от обществото винаги са успешни….
  3. Получавате това, което сте дали – Няма по-отрезвяващо нещо от фактите – когато видите, че промяната в собственото ви поведение води до промяна в обстоятелствата, които ви обграждат вече сте изминали по-голямата част от пътя. После идва време за постоянството – просто да не спирате да се променяте… Ако искате да проверите, дали това работи просто със силата на волята си наложете да се държите различно за определено време и вижте дали това не води до резултат.
  4. Поставете се на мястото на човека отсреща – това ми е любимият социален експеримент, които за съжаление сработва само ако сте постигнали успех в предходните стъпки. И няма да скрия, че според мен е нужна и известна доза фантазия. Ще започнете да разбирате по-добре околните, ако се опитате да погледнете различните житейски ситуации през техните очи. И това смело мога да кажа, че се получава дори с напълно непознати. Хората не си даваме сметка колко много казваме, дори без думи – погледите, езика на тялото, дори една въздишка издават мислите на човека отсреща. В основата на всичко отново е мотивацията ни и доколко искаме да положим усилия, за да си подобрим ежедневието.
  5. Осъзнайте мащабността на промяната – както вече казахме: „ако нямаме желание да променим битието си – няма да стигнем и до промяна на съзнанието“, но защо това е важно? Защото това е животът ни! Какво по-важно от него? Знаете ли защо ни е трудно да бъдем щастливи? Защото отказваме да променим нещата, които ни правят нещастни.

Ако разбира се сте доволни от живота, които живеете, не смятате че трябва да се промени каквото и да било и така сте си добре – съжалявам, че ви изгубих времето с гореизложеното. Ако обаче нещо ви създава дискомфорт – осъзнайте го и го променете. Успех!