Не бих определила себе си като запален кинофен, но определено ми харесва как света на киното ме пренася в различни епохи. Наскоро попаднах на един сериал – сатирична комедийна драма за възхода на Екатерина Велика, „The Great“ ot 2020г. Сценарист е Тони МакНамара, работил по филма „Фаворитката“, един от най-номинираните и награждавани филми за 2018г.

По-интересното обаче е мястото на което е заснет филма. И именно за това място ще ви разкажа днес. Учудващо мястото не е в Русия, както повелява сюжета, а в слънчева Италия. Кралският дворец в Казерта e някогашна резиденция, която се намира близо до Неапол и съвсем близо до гладиаторската арена в Капуа. Той е най-големият дворец, построен през 18 век в Европа. Нека се разходим.

Първоначално замислена да е в Неапол, но изместена на 20 км от него по стратегически причини, масивната постройка се строи в продължение на около 30 години, като за проекта са взаимствани идеи от Версайският дворец, Кралският дворец в Мадрид и дворецът в Шарлотенбург, Берлин, Германия

Заслугата за построяването му се дължи на Карлос III Бурбонски, като строителството на двореца започва през 1752 г. Проектът е дело на холандския архитект Луиджи Ванвители включва и изграждането на хидропарк с невиждан дотогава инженерен замисъл. Особена красота притежава дворцовия парк съставен от впечатляващи фонтани и басейни. Специално за захранването на новата столица Неапол, двореца и прилежащите му градини и водни каскади се построява акведукт дълъг 38 км.

ДВОРЕЦЪТ

Внушителният дворец всъщност е бил лятна резиденция на неаполитанските крале. Монументалния комплекс заема площ от близо 45 ооо кв.м. или над 120 хектара. Разкошът й се простира на 5 етажа, които се свързват от общо 34 стълбища. Основната сграда се състои от 1200 стаи и 25 кралски апартамента, като по фасадата има 143 прозореца. Останах очарована от красотата на интериора и великолепния екстериор, като ме разочарова единствено факта, че отворен за посещения от туристи е само един от етажите.

Внушителното централно стълбище беше първата от много предстоящи спиращи дъха гледки. Изработено от чист мрамор и украсено с разкошно изрисуван таван, то поражда благоговение и моментално те потапя в една красива дворцова приказка.

КРАЛЯ

Крал Карлос VII Неаполитански и V Сицилиански не успява да прекара дори една нощ в двореца си, защото е принуден да абдикира и предаде властта си над кралствата Неапол и Сицилия на сина си. Казват, че когато видял за първи път новопостроения си дворец Казерта, той бил толкова впечатлен от красотата му, че поискал да изтръгне сърцето си. Вместо това той поема към Испания, където се възкачва на испанския престол като Карлос III.

Най-голямо възхищение обаче буди Тронната зала. Тя всъщност е най-големият от интериорните кралски апартаменти. В миналото тази зала е била използвана за приемане и настаняване на важни личности.

Резиденцията на краля трябвало да демонстрира богатството и мощта на Бурбонската кралска династия и била замислена като достоен съперник на френския Версай и испанския Ескориал. Втория още не съм го посещавала, но съдейки по Версай тук определено има доста иновативни за времето си подобрения.

БИБЛИОТЕКАТА

Палатинската библиотека е изградена непосредствено до покоите на кралицата, нейно изрично изискване. Тя смайва с изобилие от литературни и научни томове, всички прекрасно запазени и до днес. Богатството на библиотечните скринове е невероятно, а това да погледнеш отблизо толкова старинни книги създава изключително усещане. Стените са украсени с релефи и стенописи, включващи зодиакалните знаци и съзвездията, изпълнени според дизайна на Ванвители.

КРАЛИЦАТА

Заминавайки за Испания, краля оставя двореца на кралица Мария-Каролина Австрийска, дъщеря на известната австрийска императрица Мария-Терезия и сестра на френската кралица Мария-Антоанета. Мария-Каролина, родена в красивия Шьонбрун във Виена е обучавана от малка на всичко, което трябва да знае една дама, която ще управлява. Чрез видеото по-долу може да се пренесете в личните покои на кралицата, както и да надзърнете в банята и.

За нейно улеснение и комфорт е бил изработен специален асансьор с пейка тапицирана с коприна. Има дори малък макет за да се види как е функционирало устройството, задвижвано с жива сила.

Няколко от 1200 стаи в Кралския дворец в Казерта заслужават специално внимание. Те носят имената на четирите годишни времена. На видеото може да видите малък фрагмент от зала „Пролет“.

ЧЕТИРИТЕ ГОДИШНИ ВРЕМЕНА

Огромно впечатление ми направи полилея, изработен от духано стъкло и покрит с всякакви цветчета, изработени изключително прецизно. Той е в стил рококо, при които се търси по-голям комфорт и топлина на осветлението, а листата и цветовете кореспондират с връщането към природата.

ТАПЕТИТЕ

Стените на кралските апартаменти са облечени с фини копринени тапети. Те са произвеждани в близкото градче Сан Леучо, което през средновековието е процъфтявало със своята фабрика за коприна. И днес тези тапети се изработват по същата технология, но единствено по специална заявка. Което не ни попречи да ги ползваме за снимачен декор.

ФИЛМОВА РОКОКО ПЛОЩАДКА

Мащабите и разкошът са пленявали редица режисьори, което често е превръщало двореца и градините му във филмови площадки. През 1983 година е заснет филм с Адриано Челентано, а по-късно тук са снимани сцени от Междузвездни войни, Мисията невъзможна III, Ангели и демони и други.

Може да се информирате за работното време и актуални новини и на официалния сайт: https://www.reggiadicasertaunofficial.it/en/home-en/