Летните вечери, така горещи и наситени с емоции, все по-често ни оставят с меланхоличен поглед зареян в далечината. Дори на морския бряг, откъдето пиша тези редове, се усеща как сезона на ледените коктейли леко отстъпва и облича връхна дреха. Време е да заместим пясъка с трева и да се отправим към планината. Ще ви разкажа за едно приказно място, където водата е морска, а гледката – горска.

В подножието на връх Вежен

В полите на централна Стара Планина, в подножието на връх Вежен е скрито живописно градче. Името му – Тетевен идва от думата „тетива“ (струната на лъка), защото градът се разстила подобно на нея по дължината на р. Вит. До него се стига по автомагистрала Хемус от София за 1.30ч, или през прохода Троян-Кърнаре от Пловдив за около 3 часа. По който и път да поемете, се подгответе за наистина спиращи дъха гледки.

Почти задължително е да се качите до Гложенския манастир, намиращ се наблизо. Той е основан през XVI век., като неговият архитектурен план копира този на манастирите в Атон. Това е манастирът с най-адреналиновия път и изключително впечатляваща панорамна гледка. Скривалището, което е ползвал Васил Левски, посещавайки мястото, е все още запазено и може да се види.

Друго интересно място в района е Историческия музей в Тетевен. През вековете в града са се развивали около 27 вида занаяти – резбарство, пирография, сарачество, везба и др. Местните търговци, които кръстосвали Европа и Азия, донесли прозвището му „Алтън Тетевен“ (Златният Тетевен).

Известен е цитатът на патриарха на българската литература Иван Вазов – „Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец за майка България“. Днес библиотеката към читалище „Съгласие 1869“, разполага с фонд от 83 597 библиотечни единици литература.

Магията на балкана

И така, напускайки града, след десетина километра влизаме в Рибарица – първоначално създадено като вилно селище, а впоследствие и като населено място с постоянни жители.

Района е отправна точка за много екомаршрути и пътеки. Тук е и историческата местност Костина, където е лобното място на Георги Бенковски. Всяка година на 25 май, около „Кървавото кладенче“, се почита паметта на героя.

В къщата на ловците

Минаха много години от деня, в който за първи път посетих тези гори. Няма да скрия, че тогава ми дойде малко изненадващо предложението за 10 километров преход в гората. И макар без никаква подготовка, по време на прехода открих очарованието на дъбовите гори и насечените местности. Още помня супата от щука, която ни бяха приготвили наши познати от местната ловна дружинка.

Именно на трима ловджии идва и идеята за място за настаняване в района. Кръщават идеята си „Тримата глупаци“ и няма да скрия, че още с тази лека самоиронична заигравка спечелиха симпатията ми. Всъщност тя представлява висок клас къща за гости, съчетаваща в себе си уюта на планинските хижи и лукса, предлаган от съвременните хотели. Това уникално място сред природата е направено изцяло от естествени материали  – камък и дърво, което вече спечели и уважението ми.

Тримата глупаци

Нека ви разходя – влизайки в Рибарица, от главния път се хваща отбивката водеща към местноста „Костина“ и след не повече от 2 км. ви очаква комплекса. Той разполага с 12 двойни стаи в основната сграда и 3 прекрасни, напълно самостоятелни и обзаведени в различен стил студия с камини.

На прекрасната поляна отпред има басейн с морска (осолена) вода, открит фитнес и мултифункционално спортно игрище за игра на футбол, баскетбол, волейбол, бадминтон или тенис на корт.

СПА центъра е малък, но изключително уютен, като си има собствена камина. Интериора наистина препраща към частна ловна хижа с трофеи по стените. Джакузи, сауна и парна баня са прекрасен завършек на деня, ако сте се разходили в планината. За любителите на дивечово месо – ресторанта предлага едни от най-вкусните сачове, който съм опитвала.

Идеи за разходка

Ако имате път в района, отбийте се, мястото има с какво да очарова и вас. Други интересни локации наблизо са: пещерите Моровица, Драганчовица и Съева дупка, резерватите Царичина и Боатин, разходка до водопад Скока, местност Ямата и много други. Привържениците на риболова могат да упражняват любимото хоби във водите на язовир Сопот, а почитателите на културния туризъм могат да посетят  Етрополски манастир. Ако харесвате екзотични животни – за вас е Ферма Сините щрауси, където може да се порадвате на различни пернати.

+11