Във Франция вече е актуален нов вид туризъм – „глъмпинг“, който е смесица от английската дума „glamour“ (блясък) и къмпинг. Идеята е да си починете сред природата, но в луксозна обстановка. Разбира се, от тази мода не изоставаме и в България – напоследък се отварят все повече подобни места. Пренасищането на туриста от стандартните стая и басейн го кара да търси различно изживяване, без да се лишава от удобствата на които вече е свикнал. И в това няма нищо лошо – в крайна сметка разнообразието и смяната на обстановката се отразяват добре на всеки.

Харесвам места, където е помислено за всичко. А туристически такива, които се отличават с добре реализирана креативност и качествено приложени нововъведения, сърдечно ме радват. Не само защото съм завършила туризъм, а защото съм пътешественик по душа. И да – обожавам нови и интересни локации!

Днес ще ви разкажа за едно от тях, което определено много ме впечатли – Глъмпинг Алианс – първия високотехнологичен градски глъмпинг в Пловдив. Намира се на Коматевско шосе, близо до големи пътни артерии и се състои от 3 зони – къмпинг, глъмпинг и мотел.

Ще започна с резервирането – по интуиция си запазвате помещение каквото решите директно от телефона си. На мейл получавате QR kод и с него се настанявате и придвижвате из комплекса. Забравяте за досадните ключове и размагнетизиращи се карти. Можете да използвате QR кодовете, както разпечатани на хартия, така и като скриншот в телефона си.

Къмпинг

Къмпинг зоната е оборудвана с всичко необходимо – тя е HiTech ориентирана и е без рецепция. Тук водещ принцип е “Плащате само това, от което имате нужда” с детайлизирани цени. Те са подробно описани на тази страница. За чужденците това е повече от удобство, защото няма да „тормозят“ никого с езикова бариера.

Зоната разполага с 50 бр. паркоместа от по 100м², от които 39 бр. за кемпери или каравани и 11бр. за палатки. Всички места са водоснабдени с прясна вода, канализация и електричество. Разбира се е помислено и за осигуряването на лично пространство – всяко от местата е оградено с жив плет от лигуструм. За най-малките има детска площадка за деца до 10 години.

Гостите на къмпинга могат да използват като допълнителна опция пералня, съдомиялна, автомат за миене и дезинфекция на касети, и автомивка. Може да се настаните дори с домашния си любимец. Ако сте му простили поредната беля и сте го взели на почивка с вас.

Мотел

Първообразите на днешните мотели са били ханове (съществували още през Средновековието), където на уморения пътник е било предлагано само място за преспиване и скромна вечеря. Съвременния турист обаче е разглезен – той освен паркинг, нощувка и  хапване иска и гледка, атмосфера и други удобства. Затова не бих нарекла легловата база тук „мотел“, а чисто нов и прекрасно поддържан хотел и то със СПА услуги.

Има артистично декорирано фоайе с лоби бар и ресторант, който е на финалната права от откриването си. А наличието на конферентна зала може да ви изненада приятно, ако имате по-различна идея за ваше тържество. Интересно беше декорирана стената във вестибюла – карта на света върху която бяха поставени магнити, сувенири и типични за съответния район от света предмети.

Глъмпинг

Стигаме и до най-интересната част от представянето на това изумително бижу – глъмпинг къщичките. Те са три изумителни и разнородни по типа си изкушения – Ренесансов вагон, Хобит къщичка и Къщата на Баба Яга.

Вагон „Royal suite“

Той е поставен върху истински влакови релси и е декориран и обзаведен в стил Луи XIV. Настанявайки се в него можете с гласов контрол да „повикате“ леглото си, да управлявате осветлението, телевизора, щорите, вратата, даже и водата от тоалетното казанче. Истинско ренесансово изживяване като за кралска особа. Неслучайно е избран за декор при заснемането на сцени от втората част на филма „Завръщане 2“ на режисьора Ники Илиев.

Землянка на хобитите

Землянката на „хомо флорсиензис“ или по-познати като хобити е частично построена под земята и е обзаведена в примитивен стил, но с всички удобства за пребиваване. Индонезийския остров Флорес е бил дом на тези реално съществували някога сърцати дребосъци познати ни от романите на Дж. Р. Р. Толкин. Естествена светлина на тази къщичка влиза през илюминатора на тавана.  Така стаята става изключително добре осветена, а през нощта ще може да видите нощното небе без да напускате леглото си.

Kъща на Баба Яга

Баба Яга е славянско митично същество, описвано като стара зла жена с митични способности. В Глъмпинг Алианс обаче, по средата на речния вир, на един кокоши крак, се издига Къщата на Добрата Баба Яга. Тя е гостоприемна и е предоставила дома си на ваше разположение.

След като се качите по въжения мост, самата Баба Яга ще ви посрещне не прага на къщата в битов стил, с типичния си мелодичен смях. От терасата й имате прекрасна гледка към целия комплекс, като може да поръчате дори рум сервиз, който ще пристигне при вас по фуникулярна въжена линия. Ето това се казва иновативно комбиниране на традиции, митове и легенди със съвременен лукс и удобство.

Глъмпинг Алианс

Това, което ме изуми в това красиво място беше именно това – умелото съчетание на необходимото с неповторимото. Определено си заслужава да му отделите внимание, дори да нямате каравана, къмпинг или палатка. Аз го посетих като спирка, кръстосвайки „пътищата вечни на България“ и го съчетах с невероятната атмосфера на стария град и Капана в Пловдив.

 

Защото няма нищо по-отпускащо душата от ново изживяване и усещането за свобода, което дава „напускането на очеранията“, без да се налага да се правят компромиси с комфорта.

+13