Галерия „Уфици“ – Флоренция, Италия

Известната Галерия „Уфици” във Флоренция е наричана „световното хранилище на Ренесанса“. В последните години тя е един от най-посещаваните музей в Италия.

Сградата  е построена в периода между 1560-1581 г., като първоначалният замисъл на тогавашния херцог на Флоренция –  Козимо I Медичи е бил „Уфици“ да събере на едно място всички важни административни служби.

Днес галерията съдържа стотици шедьоври от различни сфери на ренесансовото изкуство, сред които са „Раждането на Венера” на Сандро Ботичели.

 

Несъмнено сградата е изключително красива и е удоволствие да се разходите по коридорите и. Намира се в близост до известния за Флоренция покрит мост и на брега на река Арно. Града е един от най-романтичните в Италия, като препоръчвам да носите равни обувки заради павираните и тесни улички.

Днес галерията има хиляди експонати, изложени в над 45 зали. В нея се съхраняват изключително ценни творби на Леонардо да Винчи, Микеланджело, Тициан и Рафаело. Сега може да се пренесете там виртуално на линка: Виртуална разходка из „Уфици“