Световен ден на градовете

Световен ден на градовете 

31.10 се отбелязва от 2014 година насам, за да се подчертае необходимостта от планиране на строителството на градските райони. Целта е подобряване качеството на живот в тях. Търсейки информация за да ви разкажа повече ми попадна нещо интересно и от там мисля да започна.

Пловдив – Европейска столица на културата 2019

През септември 2014г. международно жури избра Пловдив за Европейска столица на културата за 2019г. Инициативата се организира от Европейската комисия от 1985 година насам, като целта ѝ е да се даде тласък на културния обмен в европейската общност.

Година по-рано – през 2018 София бе обявена за Европейска столица на спорта.

Нант – Европейска столица на иновациите 2019

Нант -Европейска столица на иновациите

Аз обаче искам да ви разкажа за друг приз в които нямаме все още български град победител. А смятам, че някой ден това трябва да се промени – това е Европейска столица на иновациите. Това е сравнително нова категория, като се провежда от 2014 година насам. Победителя за 2019 е родното място на Жул Верн (1828-1905) френския град Нант.

12 метров механичен слон в Парка на машините, град Нант, Франция

Титлата е признание за изключителната способност на града да използва иновациите за подобряване на живота на своите жители.  Заедно с титлата Нант получи парична награда в размер на един милион евро по линия на европейска програма за научни изследвания и иновации. В класацията след Нант се нареждат още пет града — Антверпен (Белгия), Бристол (Обединено кралство), Еспоо (Финландия), Глазгоу (Обединено кралство) и Ротердам (Нидерландия). Те получават по 100 000 евро за насърчаване и разширяване на иновационните практики.

С времето ще ви поканя да се разходим из всяка пропътувана дестинация

Няколко пъти съм посещавала различни градове във Франция и няма да скрия, че това е най-разочаровалата ме държава от всички места където съм била. Не сме се „запознавали“ с града победител, затова пък мога да ви разкажа по нещо интересно за всеки от предишните носители на приза: Барселона (2014 г.), Амстердам (2016 г.), Париж (2017 г.) и Атина (2018 г.) – за всеки ще подготвя специален материал.

Агадир – магията на Мароко

Преди да стигна до тях обаче, ще ви изненадам с още един обрат на мисълта. Ще ви разкажа за единствения побратимен с града носител на приза за иновативен град в Европа Нант – град Агадир в Мароко. Зная, че завоя към Африка е доста остър, но пък ще ви разкрие красиви гледки и определено ще си заслужава.

Настаняване в хотела в град Агадир, Мароко

С Агадир се запознах през едно ранно майско утро на 2017 година, а изминалата повече от седмица приказка в Мароко е една от най-приятните в живота ми. Кацнахме с чартърен полет от България и всеки пое по собствена програма – кой почивка на плажа, кой малко релакс и няколко допълнителни екскурзии в района на града. А аз (бих казала естествено) се потопих в мароканската магия и всяка сутрин се събуждах в нов град. Разбира се за това ще пиша отделно, сега ще се фокусирам само върху град Агадир.

Руините на крепостта на Агадир

Основан през 5 век пр.н.е. от картагенския мореплавател Ханон под името Акра, града е бил малко рибарско селище. Но само до 1505 година, когато Португалия основава там търговски пост. По-късно, над вече мароканския град, е построена крепост – казбах, която е най-известната забележителност и по-късно се превръща в квартал.

Из улиците на града още личат следите от
земетресението през 1960г.

15 минути преди полунощ на 29 февруари 1960 г. Агадир е почти напълно сринат от мощно земетресение с магнитут 5.8 по Рихтер, продължило 15 секунди. Общият брой на жертвите е около 15 000 души. Земетресението изравнява със земята и старинната крепост, като на запазилата се предна порта все още може да се прочете надписа на холандски – Страхувай се от Бог и почитай Краля. Голяма помощ на Мароко тогава оказва Швейцария и затова днес в града има квартал познат като „швейцарския“.

Портокалът е хибрид с древен произход, вероятно между помело и мандарина

Тук се отглеждат едни от най-хубавите портокали, с които се зарежда цяла Европа. В редица езици, портокалът е известен като „Китайска ябълка“, което на холандски е: „Sinaasappel“, а оттам и на руски „Апельсин“.

Консумацията на сардини намалява инсулиновата резистентност, дължаща се на здрави мазнини и протеини, които работят за забавяне на абсорбцията на захар в кръвния поток

Изключително развит е и лова на сардини – тя е от видовете риба, които не са способни да трупат големи количества живак опасни за човешкия организъм. Затова спокойно може да се консумира както от деца, така и от бременни жени. В дълбоките води около Агадир има множество кораби-фабрики, които след улов обработват и консервират богатата на аспарагинова и глутаминова аминокиселини риба, готова директно за пазара.

Редовната консумация на сардини ви дава здрава, блестяща кожа и спомага за изграждането на имунитет. Понеже в тази риба има много витамин D и други важни хранителни вещества, често й се преписват противоракови свойства, а богатството на калций и фосфор помага за укрепване и поддържане на здравето на костите.

 

Още нещо, което не подозирах, преди да посетя това изумително място. Държавата пази трето място по добив на фосфор в света. За откривател на фосфора се счита немският аптекар и алхимик Хенниг Бранд. През далечната 1669 г. при един от опитите си в търсене на философския камък, видял че съдържанието на колбата му свети. Откритието си първо нарича „студен огън“, а после му дава името фосфор (от гръцки phosphóros – светоносен).

Най-важната употреба на фосфора е в производството на торове. Също така той се използва широко при направата на експлозиви, кибрит, фойерверки, пестициди, пасти за зъби и перилни препарати.

Женски кооператив, в които се произвежда арганово масло по традиционен метод

Ще посветя отделен пътепис за да разкажа за аргановото масло, за женските кооперативи, за истинския ментов марокански чай, и ще споделя шокиращата история за един марокански чардак.

На световния ден на градовете – 31.10 ще поставя началото на своите публикации в раздел „Пътувания“ и ще се радвам да се пренесете във всеки един град и държава с мен.