Сандански

Сандански

Кое е първото за което се сетите, когато някой заговори за Сандански? Топлото време, магистралата за Гърция, вино и народни песни? Със сигурност всеки свързва това прекрасно място с лични моменти и спомени. Това ще направя и аз – ще споделя личното си мнение за района, града и едно специално място, от което се възхитих.

Града, който до 1949г. се е казвал Свети Врач сега носи името на Яне Сандански. Около 5 век преди Христа траките от племето „меди“ основават селище покрай минералните извори по тези места с име Медиус, което се смята и за родното място на Спартак – гладиатора оглавил най-голямото робско въстание срещу Рим.

Винопроизводство на 5000 години

Именно траките още преди 5000 години на територията на днешните български земи, поставят началото на лозарството и винарството, като са считани за едни от най-добрите винари през Античността.

Няма да скрия от вас, че нямам широки познания в областта на винопроизводството, но мястото за което искам да ви разкажа всъщност е част от винарна. Хераклея Синтика била един от македонските полиси в долината на река Струма през Античността. Именно тук – в непосредствена близост до местността Рупите и угасналия вулкан Кожух се намират собствените лозови масиви на винарска изба Синтика. Тя е горд наследник на експерименталният аграрен център създал уникалните сортове грозде Ранна Мелнишка лоза (Мелник 55), Мелнишки Рубин и Сандански Мискет.

Вила Синтика

От края на горещия август 2018 година, отваря врати и невероятната Вила Синтика, чиято леглова база от 23 стаи и 3 апартамента всъщност я категоризира като хотел. Още на влизане към паркинга ви посрещат бамбук, зелени поляни и най-огромните рози, които съм виждала. Това място е Рая на цветовете. На територията на 60 декара парк, може да видите повече от 100 вида средиземноморска растителност във всякакви краски и багри.

Вила Синтика

Многоликия архитектурен шедьовър ме спечели с фасадата си и терасирано разположените тераси и басейн. Масивната врата от ковано желязо в средиземноморски стил не ми даде избор и я превърнах във фотографски декор.

Тераса Вила Синтика

Още по искрените усмивки и любезното отношение ще отличите това място от всяко друго. Защото професионалиста си личи, а чистосърдечноста не може да се скрие. Един от пътите, на тръгване от хотела, адски бързах – за да ми спестят време от рецепция ми качиха фактурата в стаята, докато аз подготвях багажа си. Завършила съм туризъм, работила съм в хотели, отсядала съм в много, но това никога досега не ми се беше случвало! Затова пиша тази статия – защото трябва да се говори за хора, които правят повече от това, което пише в длъжностната им характеристика.

Дори да не нощувате във Вила Синтика, препоръчвам да посетите ресторанта им „Синти“. Там научих какво значи вкусна храна приготвена по метода „Су вид“. Описан още през 1799 г. и приложен за пръв път през 1974 г. в ресторант Troisgros (на Пиер и Мишел Троисгрос) в Руан, Франция.

„Су вид“ представлява приготвяне на храни във вакуум. Това позволява да се поддържат микроелементите в продуктите в непроменено състояние, както по отношение на хранителните свойства (витамини, белтъчини, въглехидрати и мазнини), така и по отношение на вкуса и аромата.

Басейн

След вкусния обяд е време да отпочинем край външния басейн. Още първия път забелязах рисунките по стените на летния бар, от който поръчахме напитки за басейна.

Това, което ми направи впечатление бе липсата на рекламни пана от всякакъв род. Те бяха заменени от изрисувани по фасадата гроздоберачка в народна носия и виночерпец.

За тези от вас, който предпочитат да се поглезят уелнес центъра към хотела предлага финландска сауна, класическа парна баня, затоплено джакузи, кът за отдих с топли шезлонги и масажи за лице и тяло.

Разходки в района на Сандански

За по-дейните има възможност за рафтинг по поречието на р. Струма и конна езда. Аз реших да обиколя района – започнах от Археологическия музей в Сандански, Мелник и Кордопуловата къща, Роженски манастир, Рупите и къщата на баба Ванга, множеството винарни в района.

При всяко идване си набелязвам по нещо интересно с което мога да съчетая почивката си. За следващите пъти, в които мисля да съм гост на Вила Синтика съм решила да направя винен тур с дегустация, за да попълня пропуските в общата си култура на тема винопроизводство. Искам да видя и къщата на баба Яга в градския парк „Свети Врач“, Феноменът „Преподобна Стойна“ и храмът „Св. Георги“ в село Златолист и живописният водопад „Попина лъка“ с пад на водата над 15 м.

Дадох ви идея за поне 4 уикенда, който да изкарате в района на Сандански. За отправна точка към всяко от тези пътувания препоръчвам Вила Синтика, не само заради нейната удобна локация, а и защото съм сигурна, че там ще ви дадат и други интересни и полезни идеи.

Ще завърша с една прекрасна мисъл на Бъртън Холмс, американски пътешественик и фотограф – „Да пътуваш, означава да притежаваш света.“

+18