Адът – това са другите!

Не! Адът сме ние! Защото ние сме „другите“!

Ако нещо не е ок – причината е в теб и мен, не в другите! В народопсихологията на българите е заложено все да търсят вината във всеки, но не и в себе си. Дали ще е правителство или съседи, роднини или шефове – на нас все ни е виновен друг. А всъщност това не винаги е така. Да не кажа, че никога не е така!

Всъщност със собствените си думи и действия ние предизвикваме определена реакция към себе си. Дали ще ни харесват или ще ни избягват – нека намерим първопричината в себе си.

Съвсем скоро ми се случи в кратък период от време трима различни човека да ми покажат, че общуването ни не е ползотворно. Заради тона ми. Струвал им се нападателен, а всъщност аз не го чувствах така. И преди да ги обвиня в пренос на собствени емоции се вгледах в … себе си.

Човек, който ме чува по телефона за първи път, съседка и мой близък роднина. Кое беше причината тези хора да смятат, че тона ми е нападателен?! Ще ви кажа – и това няма нищо общо с това как е минал техния ден. Имаше общо с мен.

Овладяване на импулса

Когато характера отстъпва

Замислих се, защото вместо да се чуем какво казваме, се чувахме само как го казвахме. А това не е ползотворна комуникация. Всъщност желанието ми да бъда правилно и бързо разбрана доведе до пренасяне на този заряд, който от мен тръгна като импулс да бъда убедителна, но до човека отсреща стигна като ток от високо напрежение. Защото хората сме различни и моя импулс вместо да „освети“ ситуацията, като запалена свещ – направо я взриви, като искра динамит. И кой е виновен – разбира се, че съм аз! Просто за да бъда разбрана правилно трябва на всеки да говоря по неговия начин – на бързомислещия – бързо, на непознатия – бавно и спокойно.

Експресивността ми доведе до разминаване, до липса на „чуваемост на посланието“. Чували сте фразата „По-умния отстъпва“, всъщност по-умния трябва да се адаптира и приспособи. Ако това направят и двете страни ще е чудесно, но истината е, че се случва рядко!

Замислете се, в някой напрегнат момент – наистина ли вие сте правият и вашето поведение ли е адекватното…

Погледнете себе си отстрани в различни ситуации и ще забележите много неправилни реакции. Защото може да смятате действията си за нормални, а те всъщност да не са!