Зоо кът „Алис“

Това прекрасно място, сгушеното в края на село Лесковец, се намира на около 14 км. от Перник и на 40км. от София. След като подминете миньорския град и крепостта Кракра, стигате до с. Бела Вода. Там се отклонявате от главния път в посока Батановци. До крайната ви дестинация остават 5км. По пътя има достатъчно табели, а ако решите ползвайте Google Maps. Ако сте с кола може да паркирате на широка поляна в края на село Лесковец. Ако ползвате градски транспорт трябва да стигнете до Перник и после от автогарата да се насочите по линия – Перник – Черна гора – Лесковец – Планиница. Бих ви посъветвала да изберете равни обувки и удобни дрехи, за да се разходите наоколо.

Райското кътче на Алис

Усещайки мириса на борова гора и долавяйки детски смях в иначе тихия район да знаете, че метри ви делят от незабравими емоции. Това, което със сигурност ще ви изненада, е че всъщност мястото е част от двора на семейството на Алис – внучката на основателя. На влизане ще минете през малък „снек-бар“, откъдето може да си вземете напитка, магнит и да платите входна такса. В центъра е огромната поляна с пейки, където да се насладите на животните отдалеч или да изчакате приятелите си след разходката. А тя започва със сектора на пернатите, които са разделени по семейства или свободно разхождащи се.

Любезните домакини са постоянно сред животните и спокойно могат да бъдат разпитани за историята на всяко от тях, как се казва или какъв е нрава му. Тази двойка папагали бяха доста сговорливи и заети с всякакви дейности. Да си призная – май разпознах няколко думи сред издаваните звуци, или поне ми се искаше да е така.

Папагал Ара IMG_3685

Пернато кралство

Разходката ни продължи сред пернати във всякакви краски и размери. Сред тях има кокошеви гъски, черни лебеди, японски петлета и още много други видове птици. Ще ви покажа няколко, а другите ще предпочетете да видите сами.

Дълго време „се гонихме“ с едно ему, за да успеем да се хванем в кадър и резултатът не закъсня. Разбира се беше задължително да се прояви търпение и все пак един от двама ни да спре да се движи. Интересно е да се знае, че Австралийското ему е доста по-капризно от щрауса и обича да плува. Те са сред най-големите птици на планетата и може би е добре, че в крилете им липсват махови и рулеви пера, за да не отлетят. За сметка на това бягат доста бързо – развиват скорост до 50км/ч. Научавайки това се зарадвах, че снимките ми се получиха. Разбира се, помогна и факта, че ему-то е още бебе.

Валаби – кенгуру албинос

В импровизирания парк живеят и двойка лопатари, муфлони, много видове фазани, пауни, нанду и прекрасни черни лебеди. Един от най-екзотичните обитатели е бебе кенгуру албинос, което е изключително рядко явление. Кенгурото валаби е скален вид и е значително по-дребно от голямото австралийско кенгуру. Пъргавелчето радва всички посетители със своята снежнобяла козина и червени очи. В единствената за Великотърновска област зоологическа градина – тази в Павликени също може да видите албиносче на 6 месеца.

Прегърни алпака

А сега ще ви покажа най-миловидната животинка, която беше причината да посетя парка. Тя е висока не повече от метър, с меко и дълго руно и понякога плюе… Това симпатично животинче дошло от Андите е близък роднина на ламите и е домашно животно от около 6000 години. Индианците в Перу първи го опитомяват заради ценната му вълна. Тя е по-лека от овчата и е в 24 естествени отенъка. Наричат я още „дебелата коприна“. Древните инки толкова много ценяли уникалните свойства и благородния цвят на вълната от алпака, че тя е била местната им валута.

Снимайте на воля

Разбира се това не е единственото интересно и добронамерено животинче, което може да докоснете. Разрешено е снимането на всички, а играта с някой от тях е само ако може да ги настигнете. Домакините предоставят лакомства за привличането им – моркови и краставици. Добра идея е, ако решите да ги храните с други неща да попитате дали те са подходящи за тях.

Отделете си цял ден, защото животинките са много и изключително интересни за наблюдение. Може да им се порадвате и от пейки на двора, където има детски кът и къщичка с пързалка, люлки и пясъчник. Отворено е всеки ден от 10:00 до 19:00, срещу вход.

Зоокътчета в България

Искрено се радвам на подобни малки места, където животинките са обгрижвани и е създадена възможността да ги докоснем и порадваме отблизо. Затова потърсих сходни кътчета из страната. Ако имате път към Гоце Делчев може да посетите близкия Зоокът в Хаджидимово, или Зоокътът в град Сандански, който се намира в края на парк „Свети врач“. Ако досега не сте опитвали омлет от щраусово яйце може да посетите Зоологическа градина Горица, която се намира около Обзор, Бяла и Шкорпиловци. Близо до София е и Ферма „Щраусово забавление“ – Долна Баня. В района на Велико Търново се намира Зоокът Павликени, a на 6км от центъра на гр. Кнежа е Зоопарк „Гергана“. Зоопарк Айтос е общинска собственост и е от най-добре поддържаните такива. В него се отглеждат около 200 животни от 29 вида.

Ако искате да видите още идеи и предложения за разходка, в страницата на opoznai.bg има списък с адреси, контакти, снимки и описание. Изненадайте семейство и приятели с нови емоции.

+16