Масло от черен кимион

Nigella sativa Oil

Разбрах за маслото при едно пътуване до Одрин по-рано тази година.  Истината е, че никога не съм обръщала особено внимание на разказите за пазара там – дрехи и сирене се продават навсякъде. Чувала съм от много познати, че по тамошните търговци предлагат всякакви интересни неща. Много мои близки пътуват ежемесечно до Турция, за да се снабдят с какви ли не стоки. Включително и с този полезен еликсир.

Сигурно сте чували за вълшебните свойства на маслото от черен кимион, което лекува редица заболявания и предпазва от други. Аз не бях. Взех го хей така, за подарък. Когато получателят му обаче го похвали, реших че при следващо пътуване до съседите, ще взема дори повече. За всички!

Така и не се наложи да пътувам до Одрин, защото намерих нещо много по-добро и то на Международната селскостопанска изложба „Агра 2020“ в Пловдив. Именно там един щанд ми прикова вниманието.

Масло от черен кимион

Nigella sativa Oil

Щанд на който пред очите на посетителите малките черни зрънца се превръщаха в здраве! Здраве в бутилка!

Джаз музикант, който произвежда масло от черен кимион

Пламен Солаков

Nigella sativa Oil

Пламен Солаков е сред първите у нас, които започват да произвеждат българско масло от черен кимион. Прави го чрез студено пресоване, без добавянето на консерванти. На пръв поглед черният кимион, лечебното му масло и музиката нямат нищо общо, освен интуитивната връзка между красивото в изкуството и силата и съвършенството на природата.

Като музикант обаче Пламен Солаков обединява и двете и се грижи не само за насладата на душата чрез музиката си, но и за здравето на човешкото тяло. Той дълго време се интересува от лечебните свойства на някои масла – масло от черен кимион, кокосово масло, шарлан, ленено масло.

Близо седем години работи като музикант на круизни кораби извън Европа. Виждал е на много места да се продава масло от черен кимион и когато се завръща в страната решава да се заеме професионално с производството на масла. Ориентира се към маслото от черен кимион, защото макар и ползвано още преди 2000 години от древните гърци и египтяни, то е слабо познато у нас.

Новото черно злато

Маслото от черен кимион, благодарение на богатото си съдържание на витамини, минерали, аминокиселини и мастни киселини, има силата да регулира имунната функция и да поддържа доброто здраве на човека. Само заради това бих го нарекла „новото черно злато“.  Маслото, което практически действа благотворно на всичко, в продължение на векове се е използвало като естествено лекарство.

Nigella sativa

Nigella sativa

Реално няма нищо общо с кимиона, освен името. Познат още като полска челебитка, чернушка, черно семе, калонджи и черна мерудия, черният кимион (Nigella sativa) е едногодишно тревисто растение от семейство Лютикови (Ranunculaceae).

В Русия например също е познат като „посевная челебитка“, в Англия – Black Cumin, в Германия – Echter Schwarzkummel, във Франция – Nigelle de Crete. Произлиза от Югозападна Азия, но може да се срещне в района на Северна Африка. Съдържа над 100 активни компоненти и около 50 естествени катализатори за биосинтеза на клетките и регулира имунната функция.

Това цвете с красиви сини цветове, които на височина достигат 30 см. расте в много части на страната. Може някои от вас да са го виждали, без да знаят какво е всъщност. Когато прецъфти наесен връзва шушулки, в които са скрити семенцата му. Те се използват като ароматна подправка в много кухни. Маслото пък въздейства и стимулира тимусната жлеза, която отговаря за защитните сили на организма.

Състав на маслото от черен кимион

Масло от черен кимион

Black cumin

Съдържа 15 аминокиселини (включително 8 от 9-те незаменими), Омега-6 и 9, витамини А, В1, В2, В 6 и С, каротен, ниацин, фолацин, както и калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, желязо, манган, селен, мед, и цинк. Има ли нещо, което да няма… всъщност?!

Аргининът, който се съдържа в черния кимион е много полезен при хора, претърпели травми, изгаряния и възпаления. Тази съставка неутрализира свободните радикали и стимулира освобождаването на хормон на растежа и синтеза на колаген. Заради последното вече е станал любим сутрешен ритуал на много жени.

Аргининът стимулира и производството на простагладин Е1 – той регулира мозъчните функции и нервните импулси, редуцира възпаленията и кожните екземи, действа бронхолитично и съдоразширяващо. Това в грипни периоди е особенно важно.

Има високо съдържание на гама-линоленова киселина (основна мастна киселина за поддържане на здрава кожа), олеинова, линоленова и палмитинова киселина. С този, почти магически състав, то:Черен кимион

  • увеличава релаксиращия кръвоносните съдове азотен оксид;
  • предпазва от инфекции (антибактериални свойства);
  • извежда излишните течности от тялото (диуретик);
  • регулира кръвното налягане и холестерола;
  • действа като антиоксидант (против рак);
  • поддържа здравето на черния дроб;
  • понижава кръвните липиди;
  • помага при псориазис;
  • облекчава главоболието, астмата и др.

Как се приема маслото от черен кимион

За възрастни – 2 пъти на ден: сутрин на гладно една чаена лъжичка и вечер една. Има и друга рецепта – 100мл. масло от черен кимион, сока от един лимон и мед се смесват и се взима всяка сутрин и вечер на гладно по 1 супена лъжица.

Прецизен подбор на суровина

Преса за масло от черен кимион

Преса за масло от черен кимион

Нека си продължа с разказа. Пламен и приятелката му от детските години Боряна Борисова решават да инвестират в машина за студено пресоване на семената на черния кимион. Пресата извлича маслото, а сухата маса от изцедените семена се превръща в шрот (от силата на натиска дори пареше). Лично ми разказа, че семената, които преработват, са от Сирия, но ги купуват от Холандия. ” По-скъпо е, но в Холандия имат много високи критерии за качество и по този начин чистотата на семената ни е гарантирана”. Извличането на маслото става в България. Може да видите пресата, което заснех на самия щанд.

За какво се използва шротът от вече изцедените семена

шрот от изцедените семенаТози шрот е високопротеинова храна за спортисти, хранителна добавка, подправка, а след изсушаване става и на брашно. То може да се влага в смутита, шейкове, както и при приготвянето на хлебни изделия, каза Пламен.

Лабораторните тестове показват, че маслото от черен кимион на Пламен и приятелката му няма никакви примеси – в 100 мл се съдържат 99,78% мазнини,  от които 15% са наситените мастни киселини. Енергийната стойност е 897,86 Кcal на 100 мл продукт.

Заради това, че маслото е чисто и без консерванти, срокът му на годност е по-къс. Цената на маслото от черен кимион е сравнима с тази в Турция, но качеството е в пъти по-добро – 125 мл. са 1о лв., 250 мл. – 20 лв. и 1 литър – 70 лева. На страницата им във Фейсбук може да се свържете лично с тях.

Аз им пожелавам успех и с нетърпение ще се оглеждам да видя сините цветчета на това прекрасно растение, насяти по българските поля.

Черен кимион

+128