Времето вече стремглаво захладява и сякаш не ни оставя друга възможност освен да започнем да се събираме все повече със семейство и приятели на топло. Разбира се това по стара балканска традиция се случва на маса. А какво по-полезно в случая освен да ви разкажа за вино и подходящите за различните видове вкусови комбинации.

В материала Нека поговорим за вино ви разказах за историческото начало на напитката, забавната история по създаването на шампанското и няколко интересни събития свързани с виното. Сега ще продължим с това какви храни да комбинираме любимия ни сорт.

Започвайки темата „Кои храни с кои вина си отиват“ – навлизаме в област с много подводни камъни, но ще се фокусираме върху основните принципи. Като цяло всичко е въпрос на възможност, наличност и вкус.

Научавайки основите за сдвояване на храни и вино, можем да създаваме свои собствени идеи, които да ни превърнат в „героя на вечертта“. Перфектното сдвояване  създава баланс между компонентите на ястието и характеристиките на виното.

8 съвета за комбиниране на храна и вино

 1. Има вино, което трябва да е по-сладко, а друго да е по-кисело от храната.
 2. Има вино, което трябва да има същата интензивност на вкуса като храната.
 3. Червените вина се съчетават най-добре със смели ароматизирани меса (например червено месо).
 4. Белите вина се съчетават най-добре с месо с интензивност на светлината (например риба или пиле).
 5. Горчивите вина (напр. Червени вина) са най-добре балансирани с мазнини.
 6. По-добре е да съчетаете виното със соса, отколкото с месото.
 7. По-често белите, пенливите и розовите вина създават контрастни комбинации.
 8. По-често червените вина създават съпоставими комбинации.

Определете основните вкусове

В наши дни научихме, че в храната има над 20 различни вкуса – от основните – включително сладки, кисели и мазни, до крайните – включително пикантни и дори „електрически“. Разбира се, за тези от нас които не сме професионални готвачи това може би звучи прекалено. За щастие трябва да се съсредоточим само върху 6 вкуса: сол, киселинно, сладко, горчиво, мазно и пикантно (подправки).

Основни вкусови компоненти във виното

Повечето хора може да кажем дали едно вино ни харесва и дали не, но само специалистите могат да обяснят детайлите по компонентите, които водят до това. В по-голямата си част на виното липсват трите вкуса – на мазнина, пикантност и соленост, но съдържа киселина, сладост и горчивина в различна степен. Най-общо казано, можете да групирате вината в 3 различни категории:

 • Червените вина имат повече горчивина.
 • Белите, розе и пенливите вина имат по-голяма киселинност.
 • Сладките вина имат повече сладост.

Кои храни с кои вина

Бялото, червеното вино и пенливото вино имат много разнообразни и сложни вкусови профили. Това означава, че има стотици, ако не и хиляди различни начини за изследване на различните възможности за сдвояване на сухите бели вина с дръзките червени вина. Сега ще разгледаме различните съвети и трикове при създаването на двойки за конкретни видове вино.

Бяло вино

Мискет

Мискета се комбинира най-добре с пролетни интересни салати, рибни предястия, морски дарове със сметанов сос, полутвърди сирена. При поднасянето си, както и всяко друго бяло вино, така и това трябва да е охладено. Най-добро е за летния сезон.  То е доста леко с ясно подчертани плодови и/или цветни аромати и с утоляващ жаждата ароматен финал и за това не си отива с тежки храни и ястия.

Шардоне

Докато специфичните вкусове и аромати на Шардоне могат да се променят в зависимост от марката, виното обикновено има силни плодови вкусове. С нотки на зелена ябълка, круша, пъпеш, кремообразен лимон и закръглени с ванилия, той се съчетава добре с разнообразни възможности за хранене. Той служи като  чудесен избор за ракообразни, омари на скара, тилапия, зеленчуци и ястия с богати сосове. Неговото смело тяло, липса на киселинност, богата и кремообразна текстура го правят отличен вариант за горните избори.

Не много сух ризлинг

Това деликатно бяло вино съдържа аромати на бяла праскова, зелена ябълка и лайм. Леката му сладост го прави перфектно допълващо пикантни ястия. Неговият полусладък вкус има способността да укротява топлината на пикантните ястия. Несухият ризлинг също се комбинира добре с черупчести, свинско, шунка и салати. Липсата на танини и следователно горчивина го правят чудесна компания на салати с винегрети. Това е така, защото горчивите винегрети, съчетани с горчиво вино, само ще засилят горчивината както на храната, така и на виното.

Совиньон Блан

Като леко тяло бяло вино, совиньон блан има тенденция да бъде с високо съдържание на киселинност и предлага хрупкав бял вкус. Това му позволява да се комбинира добре с тръпчиви дресинги и сосове, сирене, стриди, пресни билки и деликатна риба. Опциите за сдвояване тук демонстрират колко високо киселинно вино и храна могат да се допълват добре. Киселинността на храната и виното няма да се конкурират помежду си и вместо това те ще ви позволят да забележите естествените вкусове.

Пино Гриджо

С лек и свеж вкус, Pinot Grigio е идеалният вариант за леки морски дарове. Неговият свеж и деликатен вкус е перфектен за подобряване на вкусовете на ястието. Важно е да сервираме деликатни риби с деликатни вина, защото грешният избор на храна или вино може да надвиши вкуса едно на друго.жНаред с рибата, Пино Гриджо също пасва добре на тестени изделия, пиле на скара и ястия с пресни билки.

Червено вино

Сухо розе

Розето е едно от най-разнообразните вина със своята способност да има характеристики както на червено, така и на бяло вино. Това позволява на Dry Rosé да се съчетава добре с почти всяко сирене поради своите киселинни и плодови качества. Като свежо розово вино предлага освежаващ вкус с ниски количества танин и следователно малко горчивина. Това му позволява да се комбинира добре с пиле на скара и пикантни морски дарове.

Каберне Совиньон

Като пълноценно червено вино, каберне совиньон е високо с вкус на танини, слива, черно зрънце и касис. Това му придава тъмно плодов вкус, който дори става по-зрял с времето. Силните танини го правят чудесен избор за пържоли или агнешки котлети поради способността му да освежава небцето след всяка хапка.

Пино Ноар

Той е известен със своето леко тяло и земни вкусове. Това червено вино се отличава от останалите, като с много малко танини се съчетава перфектно с мазна риба. Това включва сьомга и риба тон между другото. Заедно с рибата, то се комбинира добре с агнешки, еленски и свински пържоли.

Сира

Смята се, че е „аристократът“ сред вината. Това червено вино е перфектната комбинация за пикантни ястия. Сирата се съчетава добре с  барбекю, агнешко и месо на скара. Важното, което трябва да имате предвид при вината Syrah, е нивото на подправка както на храната, така и на виното. Ако храната е значително по-пикантна от виното, тя ще я преодолее и ще накара виното да загуби своя пикантен профил и вкус.

Газирано вино

Пенливо вино обикновено се свързва с празнични поводи. Само руснаците сме чували, че го предпочитат от … сутринта. Пенливите вина обаче се съчетават добре с разнообразие от различни храни. Особено солени храни и дори пържени. Това е така, защото карбонизацията в пенливото вино пресича солеността и идеално балансира ястието. Пенливо вино също се съчетава добре с печени зеленчуци и риба.

Така или иначе всяко вино ще бъде комбинирано според индивидуалния ви вкус. Тук закони няма, само предпочитания. Насладете се на всяка глътка и хапка!